NİĞDE / ÇAMARDI - Bademdere Şehit Nuri Dayan Ortaokulu

Tarihçe

Kasabamızda ilk olarak okul, köy halkının isteği ve muhtar Veli SEVDİ´nin gayreti ile 1925 yılında şimdiki Boğaziçi mahallesindeki cami yanındaki köy odasında açılmıştır. Öğretmen olarak Halil SEVDİ görevlendirilmiştir. Eski Türkçe (arap harfleri) ile eğitim öğretime başlamıştır.

1926’da devlet tarafından İbrahim GÜNEL isimli bir öğretmen tayin edilmiştir. Arap harfleri ile eğitim öğretime başlamıştır. 3 Kasım 1928 yılında harf inkılabından sonra aynı öğretmen Latin kökenli Türk Alfabesine geçmiştir.

1938 yılına kadar eğitim ve öğretime bu binada devam etmiştir. 1938-1940 yılları arasında şimdiki okulumuzun bulunduğu yere devlet ve köy halkı işbirliği ile 5 sınıflı zemini bodrumlu taş bina olan, üzeri saç ile kaplı bir okul yapılmıştır. İhtiyaç üzerine 1960 yılında okulun batısına bakan ek bina yapılmıştır. 1970 yılında eski taş bina tamamen yıkılarak şimdiki okulumuz yapılmıştır.

1976 yılında okul tavanının çökmesiyle pencere seviyesinin üstü yıkılarak büyük onarım görmüştür.

Okulumuz 1994 yılında şehidimiz Nuri DAYAN’ın adını alarak eğitim öğretimine devam etmiştir. 2004 yılında C blok binamız yapılmıştır.

Yayın: 15.11.2013 - Güncelleme: 08.05.2024 09:58 - Görüntülenme: 560

Etiketler :